Nevidiacim na nitrianskom mestskom úrade pomôže maják

16.06.2013 Nitra

Nitra 16. júna (TASR) – Na budove nitrianskeho mestského úradu na Štefánikovej ulici je nainštalovaný akustický maják, ktorý uľahčuje orientáciu nevidiacim a ťažko zrakovo postihnutým ľuďom. Radnica nainštalovala maják v spolupráci s Krajským strediskom Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Nitre.

„Na Slovensku je tento maják zatiaľ veľmi málo využívaný. Používa sa na zlepšenie orientácie zrakovo postihnutých osôb, zaisťuje sebestačnosť a predovšetkým bezpečnosť pri pohybe postihnutých,“ uviedla Ľudmila Synaková z Mestského úradu v Nitre.

Akustický maják sa používa na označenie vchodov do verejných priestorov budov, do podchodov, na nástupištia, ale aj v ďalších priestoroch. Má význam pre tých nevidiacich, ktorí majú pri sebe povelový vysielač. Po stlačení príslušného tlačidla nevidiaceho informuje, kde sa nachádza a poskytne mu stručnú orientačnú informáciu o budove.

„Tieto majáky výrazne zvyšujú možnosť samostatného pohybu nevidiacich a prakticky nevidiacich v mestách,“ konštatovala Synaková. Povelovú vysielačku môže dostať každý nevidiaci alebo slabozraký, ktorý o ňu požiada na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v príslušnom meste. Ten ju občanovi poskytne ako kompenzačnú pomôcku. Cena jednej vysielačky sa pohybuje do 103 eur, ÚPSVaR na ňu poskytuje finančný príspevok vo výške do 90 percent z ceny.
 

Vyberte región